Редактор: Юлия Георгиева e-mail: [email protected]снимка pexelsЧовешки останки, намерени в днешна Латвия, съдържат данни

...
Редактор: Юлия Георгиева e-mail: julia_georgieva_petel.bg@abv.bgснимка pexelsЧовешки останки, намерени в днешна Латвия, съдържат данни
Коментари Харесай

Откриха прародителя на бубонна чума в човешки череп на 5000 години

Редактор: Юлия Георгиева 

e-mail: [email protected]

снимка pexels

Човешки остатъци, открити в днешна Латвия, съдържат данни за това по какъв начин бубонната чума е унищожила десетки милиони хора в цяла Европа.

Изследователи от университета в Кил в Германия разкриха, че вариант на бактерията, прочут като Yersina pestis , датиращ от хилядолетия, е бил открит в проби, взети от останките на към 20-годишен мъж, живял преди към 5000 години.

Изследователите се надяват да отговорят на въпроса по какъв начин ранен вид на чумата отпреди 5000 години, когато е бил по-малко инфектиран и гибелен от този, довежда до невиждана зараза хиляди години по-късно. Черната гибел, публикувана от плъхове и бълхи, е умъртвила сред 75 и 200 милиона души от 1347 до 1351 в Европа.Смята се, че бубонната чума е унищожила сред 30 и 50 % от популацията на Стария континент. 

Бен Краузе-Киора счита, че бактерията може да е почнала като относително безобидна зараза, преди да се трансформира в смъртоносна зараза. Разбира се, съгласно учените даже и в този ранен стадий, инфекцията е можела да погуби живот, само че не в толкоз огромна степен. Именно за праисторическия човек се счита, че е умрял от бактерията, открита в черепа му. 

„ Да се ​​разгледа от близко ранната еволюция на този гибелен патоген е в действителност забавно “, разяснява Краузе-Киора. 

 

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР